Det lover stifter, President Brewmaster Adam Avery fra Avery Brewing i den fantastiske video “I am a Craft Brewer”.

“I don’t put rice in my beer!”

Det er selvfølgelig et opgør med “de store” – specielt Anheuser-Bushc InBev, der laver Budweiser. Budweiser er tilsat ris.
Det gør man ikke for at få bedre smag i Budweiser. Eller for at få bedre skum eller bedre fylde, eller…
Man gør det fordi det er billigere end at bruge korn.

Herhjemme kender vi det også fra de store med Carlsberg i spidsen, men det er nu majs, der benyttes – og af samme grund.

Ris er derfor bandlyst i øl.
-og så alligevel. Tidligere i år har jeg smagt Omnipollo, Nathalius single Hop Galaxy IIPA. IIPA er jo blandt mine absolut yndlingsøltyper, men den var ikke rigtigt god. Alt for meget gærduft og -smag overdøvede resten – og så var lige rissmagen. Lidt underlig.

Nå, men Hitachino Nest fra Japan laver også en risøl: Hitachino Nest, Red Rice Ale. Egentlig hedder bryggeriet Kiuchi, men deres øl brygges under brandet Hitachino Nest.
Kiuchi har brygget sake siden 1823, så man må antage, at de kender deres ris.
Hvorfor så ikke brygge en øl på ris?
-og som de skriver på deres hjemmeside om Red Rice Ale:

Nå, hvorfor nu al den snak om ris?
Ja, chefen på jobbet forærede mig en øl. Hitachino Nest, Red Rice Ale.
Når man nu får en øl forærende og når den nu er fra chefensmiley, så skal den jo have nogle ord med på vejen. Når den så også er fra et glimrende japansk bryggeri, så er det jo bare om at smage løs.
Op i glasset med den:
Den ser da meget godt ud sådan en risøl. Rød ris – jeg aner ikke, hvad det er, men sikkert noget, der er bedre end de billige ris fra supermarkedet? Mon de røde ris bidrager direkte til den røde farve i øllen?

Det varer ikke så længe inden skummet er forsvundet, så jeg jeg stikker næsen i glasset og fornemmer ris, frugt og karamel (så er risen nok ikke alene om at give den røde farve. Malten må have hjulpet).

Smagen er også ris og så overmoden frugt, sake og en smag af nogle røde bær, som sagtens kan stamme fra risen.

Sød med en lille bitterhed, der mest er jord-agtig og ikke sådan en frisk citrus-agtig en.

Altså på en eller anden måde virker det jo. Det er ikke nogen stor øl, men jeg er sikker på, at med den rigtige mad til, så vil den vokse. Den ryger vist i kategorien “interessant, men intet genkøb” og lander på ganske pæne 3,5 ud af 5 på Ratebeer.

Indtil videre – hvor jeg kun har smagt to håndværksøl, der er brygget (delvis) på ris – så er jeg altså stadig lidt skeptisk.

Hvem kan overbevise? Hvem kender en øl (delvis) brygget på ris, der bare er supergod?

Nå, tak for skænken, chefsmiley. Jeg stiller gerne op til den slags “forsøg” igensmiley.