https://i.imgur.com/0Bjde1i.jpg

Igen i år er æren af at formidle Ulkløbbens valg af bedste udenlandske bryggeri tilfaldet mig. Og ligesom sidste år er jeg den eneste fra Kløbben, der har været forbi bryggeriet.

Indrømmet. Sidste år var det ret meget til højrebenet at kåre Mikkeller San Diego til årets bedste udenlandske bryggeri. Et meget højt og meget stabilt niveau sikrede sejren. Men i år mener vi, at vi har fundet noget, der er mindst lige så godt, men som ikke er lige så kendt i danske ølkredse. Sidste år tog vi vest på – i år tager vi øst på, til det gamle soviet!

Tilbage i april, hoppede jeg på et fly til Estlands hovedstad Tallinn til en arbejdsuge fyldt med samarbejdsbryg, tap takeover og repræsentation på den ølfestival som Põhjala arrangerer, et ret tæt pakket program i ukendt land for mig – altså udover Põhjala, hvis mørke portere og stouts ikke er ukendte på det danske marked.

Første job var i Tartu, et par timers togrejse fra Tallinn og en små 100 kilometer fra grænsen til Letland. Her findes et, for mig på det tidspunkt, ret ukendt bryggeri – Pühaste. På byens togstation blev jeg samlet op af bryggeriets ejer og hovedbrygger Eero. I bilen på vej til bryggeriet fik jeg fortalt historien om bryggeriet. Om at Eero faktisk var tæt på at aflevere sin Ph.D. i religion, da han sadlede helt om og gik all-in på ølbrygning. Og om at Pühaste faktisk betyder “det hellige sted”.

På selve bryggeriet blev jeg mødt af en masse nørder – mennesker, der gik ekstremt meget op i deres fag og var fuldt dedikerede til at skabe verdensklasse øl. Vi fik brygget vores øl, en IPA naturligvis, og jeg fik rundvisning på resten af bryggeriet og smagsprøver på deres vidunderlige øl. Og kender I det? Når man smager øl fra et bryggeri, så rammer man på et eller andet tidspunkt en øl, hvor man tænker at “naaaaaarj, den her er ikke lige mig”. Det skete på intet tidspunkt for mig. Lutter verdensklasse øl af både den sorte, den humlede og den sure slags. Og dét er et meget vigtigt kriterium for at blive udvalgt som et favoritbryggeri af Ulkløbben – fint nok med et højt topniveau, men et højt bundniveau er endnu mere vigtigt. Og bundniveauet hos Pühaste er tårnhøjt.


Jeg var så heldig, at jeg fik nogle øl med hjem til Danmark. Og dem tog jeg med som Ulkløbbens kø-øl til MBCC19. Og her bragte de så stor glæde, at det var lige før vi bare var blevet ude i køen og smagte videre der. Og for at understrege vores begejstring, så har vi besluttet, at vi som Kløb skal til Estland på vores næste udenlandstur, bl.a. for at besøge Pühaste!

Er du på noget tidspunkt heldig nok til at støde på en øl fra Pühaste, så køber du den. Stilart underordnet, pris underordnet. De her gutter er on the rise og er i fuld gang med at sætte nye standarder for øl i Estland – og lur mig om ikke snart de også kommer til at sætte nye standarder på verdensplan!

/Mads
#BeerBlogAwards2019 #ulkløbben