Til smagning hos Papsø mandag. Papsø har spurgt på forhånd. Skal vi åbne en Brewmeister Armaggedon? En øl på 65% og dermed verdens stærkeste øl. Den slår jo så både Brewdog og Schorschbräu med sikker margin.

Der har dog været en del debat om, hvorvidt den virkeligt er 65%.

Nå, helt galt kan det vel ikke gå. Flasken åbnes og går rundt.

Det er en næste klar ravfarvet væske. Men ikke sådan er en klar flot skinnende en. Nej en mærkeligt sløret, nærmest dovent udseende farve. Ingen glans. Skum? Ingenting.

Duften er smør. Masser af smør, så godt med alkohol og en hel del lort. Ja, sådan en stald-ting.

Men hvis man troede, at den lugtede grimt, så slår smagen mig som direkte frastødende. Ekstremt bitter, men ikke sådan en lækker humlebitter smag. Snarere sådan en billig humletabs bare ganget op mange gange plus billig bitter sprut. Så er der igen masser af stald, noget metal-agtigt og noget mineralsk. Det hele bundet sammen af noget karamel fra malt og så igen masser af smør.

Kroppen er pænt fyldig og helt uden brus. Der er en alkohol-prikken på tungen..

Armaggedon er lige som de andre stærke øl i denne kategori fremstillet ved frysedestillation. Dvs. man fryser drikken og over flere omgange fjerner den dannede is (som jo hovedsageligt er vand) og dermed opnår en højere alkoholprocent i den tilbageværende væske.

Der sker altså det, at alkoholen koncentreres. MEN det samme gør sig jo gældende for alle duft- og smagselementer.

Smørduften er jo en typisk bryggerfejl. Den stammer fra diacetyl, som ikke har fået lov til at dampe af. I nogle øl kan denne fejl gemmes bag andre smagsnuancer, men her er den jo doblet op mange gange. Det er det samme med den bitre smag, som sikkert har været lidt humlebitterhed, men den er nu gjort helt ekstrem og ubehagelig. De mineralske noter er sikkert det samme.

Der er formentlig tale om, at Brewmeister har taget en møgøl, der er dårligt brygget og så mangedoblet smag og duft (og alkohol).

Det er helt til grin at sende sådan en øl på markedet.

Men hvad så med alkoholprocenten. I det mindste bliver man vel godt fuld af den?
Det er jo dødsvært at smage sig til en alkoholprocent. Dem der smagte Struise Messy på CBC kan måske huske, at dens 39% var ekstremt godt gemt.

Det samme kan man sige om Armageddon. De 65% er godt gemt. Der er ingen tvivl om at den er stærk, men der er ingen fornemmelse af, at den skulle være stærkere end f.eks. whiskey. Faktisk føles den slet ikke i nærheden af whiskey. Yespr prøver at sætte ild til lidt af væsken på en teske, men det lykkes ikke. Nogen gætter på, at den er under 20% alkohol. Jeg har ingen anelse, men jeg er overbevist om, at de 65% er fup.

Man kan også sige, at det er underligt, at et nyt bryggeri, der dybest set kun har udgivet en øl, skulle være i stand til at fremstille en 65% øl.

Det er i hvert fald ikke lykkedes for dem. De har fremstillet en frygtelig væske og sikkert lavet gode penge på det. Men fup det er det.

I klubben har vi smagt en del af de stærke. Og selv om man kan diskutere, hvor gode de har været og hvor meget øl de har smagt af, så har de alligevel været mange gange bedre end misfostret Armageddon. Det sætter egentlig specielt Brewdogs stærke øl i perspektiv, at de faktisk efter min mening skabte nogle rimeligt velsmagende drikke.

Nå, en oplevelse var det jo. Desværre en af de dårlige…smiley