100 dobbel IPA’er…

Nu har jeg nået at smage 100 Double IPA’er. Det er da en sjat.
På Ratebeer.com har jeg angivet Imperial IPA/Double IPA som min favorit stil. Det må være på plads at kigge tilbage på 100 humle eksplosioner.

Men hvad er egentlig en Imperial IPA (IIPA)?

Ratebeer definerer det som en:

stærk, ofte sød, intens humlet version af den traditionelle IPA. Bitterheden op mod 100 IBU og alkoholniveau, der starter ved 7,5%, men mere almindeligt er i 8,5-10% området. Smagsprofilen er intens. I modsætning til barley wine hælder balancen mod humlen, mens crystal og andre malter yder støtte til humlen.

De danske øldommere definerer IIPA som:

For mig er det balancen mellem den ekstremt bitre og friske humle, den søde malt og det den stærke vinøse alkohol, der giver en rigtig god IIPA.

Hvordan var de 100 så?

Fantastiske!

Stort set alle (98%) har været dejlige øl og de allerbedste har da også været mellem de bedste øl, jeg har smagt.

Min top 10 IIPA ser sådan ud:

Ikke så mærkeligt er 7 af dem fra USA. 1½ er dansk, 1 er norsk og ½ er skotsk.

Ræk mig en af de 10 (eller de næste 88) på min liste og jeg bli’r glad – rigtigt glad.

De største oplevelser

Egentlig er en top 10 ikke så interessant. Det mest interessante er de mange oplevelser. Nogen af dem, jeg husker er:

Mikkeller 1000 IBU. Der er vist ingen grund til at sige mere. Den er for vild. Det er muligt, at det er et eksperiment i at skabe en øl med ekstrem (teoretisk) IBU, men det er samtidig lykkedes at skabe en fantastisk øl.

Firestone Walker Double Jack IPA. Fremtryllet ved Ulkløbbens sommerfest 2011. Hjembragt fra USA. Uhm! Tak for den, Henrik.

Avery The Maharaja. Hjembragt fra New York af Mariannesmiley Tak for den:-)

Dogfish Head 90 Minute. Smagt første gang i Ølbaren sammen med nogle Ulkløbbere. Det er bare en klassikker

Struise/Three Floyds Shark Pants. Smagt på “Un Mare di Birra”. Lang diskussion med en pivstiv Urbain (chefbrygger hos Struise) om den. Iflg. Urbain var den balanceret og bedre end noget Mikkeller kan brygge. Jeg tror måske, at “BALANCED” og “Fucking BALANCED” var noget af det eneste han var i stand til at sige på det tidspunkt. Nå, han har en pointe. Den ER balanceret.

De værste

Har der slet ikke været nogle dårlige IIPA’er?

Jo, to.

Jackie-Os Bourbon Barrel Aged Matriarch. Smagt hos Papsø. Når IIPA handler om frisk humle…
…hvordan kan man så finde på, at lagre den på bourbon fade? Det vil jo forringe den friske humle. Nå, men det kan måske alligevel lykkes? Nej, ikke her. Den var bare ikke særligt god.

Det Lille Bryggeri Hop Explosion. En øl brygget specielt til Fish & Beer. (Sonni og jeg så den nu også i Høkeren).

Beskrevet som:

Hop Explosion er en lækker Dobbelt IPA med rigelige mængder af malt og amerikansk humle. Farven er lys gylden med hvidt skum, og i duften kan man tydelig ane, at der er tale om en øl med en stor humleprofil, og en god dybde. Smagen er fyldig med en god harmoni mellem malt og humle, samt en lang og behagelig eftersmag af citrusnoter, hvor humlen er dominerende.

Humletyperne der er brugt i Hop Explosion er Warrior, Zeus og Simcoe. Simcoe er brugt i stor mængde til tørhumling. IBU 110.

Det lyder jo meget godt, men…
…der er brygfejl. Masser af diacetyl. Smager som smør.

Ærgeligt. Jeg elsker IIPA, jeg synes, at Det Lille Bryggeri er et af landets allerbedste bryggerier, jeg savner danske IIPA’er, men den her er altså syg.

Nå, 2 dårlige ud af 100 er vel OK?

Nr 100

Da jeg havde nået 99, pønsede jeg på, hvilken IIPA, der skulle have “æren” af at blive nr. 100. Havde nok satset på en af de allerbedste amerikanske. Men så fik Fish & Beer lavet en IIPA specielt til dem. Hvad bedre end en IIPA specielt lavet til det sted, der har leveret rigtigt mange af de gode oplevelser?

BUMMER! Nr. 100 blev så den næstdårligste IIPA, jeg har smagt.

Hvad nu?

Tjekkede lige de bedste IIPA’er på Ratebeer:

Har kun smagt én i top 10.

Der er altså masser af dejlige IIPA’er, der venter derude. Jeg er på vejsmiley