Så er der finale…
…eller finaler. For der er jo finale for øl under 6% og for øl over 6%.

Fem øl i hver kategori. Jeg lister dem lige her:

Øl under 6%
Midtfyns Bryghus
, Dansk Blindesamfund 100 år
Hornbeer, Dryhop
Krenkerup Bryggeri, Rauchbier
Bryggeriet Refsvindinge, Røde Mor
Svaneke Bryghus, Session Pilsner

Øl over 6%
Fanø
, Imperial X-mas Porter (Kunstner Øl No. 1)
Midtfyns Bryghus, Gleipner
Midtfyns Bryghus, Rough Snuff Legal Version
Hornbeer, The Fundamental Blackhorn
Bryggeriet Vestfyen, Willemoes Jul 2011

Få overraskelser. Hornbeer og Midtfyn står for halvdelen af øllene. De laver altså glimrende øl, men helt ærligt…
…halvdelen!

Røde Mor er der jo lidt snak om. Den kom frem i 2010. Vi risikerer altså en vinder af årets ølnyhed 2011, som er fra 2010. Det er da i bedste fald meget sjovt. I værste fald helt til grin. Refsvindinge påstår, at de har ændret i opskriften fra 2010 til 2011. Altså det påstår de nu efter, at de kommet med i konkurrencen. Ingen ved dog, hvad forskellen er. Lige som det ikke fremgår af etiketten.

Beerticker.dk har som sædvanligt været ude og afsløre dette. lad os nu få Beerticker.dk tilbage til at lave listerne, så vi kan stole på afstemningen.

Så har Ratebeer.com været i gang. Danske Rateberians, som også er medlem af DØE er gået sammen om at stemme en øl i finalen i hver kategori. Papsø startede et togt for samlet at stemme en øl i finalen i hver kategori. Læs tråden her.
Ratebeer blev man så “enige om” at stemme Fanø Imperial X-mas Porter og Svaneke Session Pilsner i finalen. Det er altså lykkedes.
Jeg stemte selv på Fanø og vil også stemme på den i finalen. Ikke pga. Ratebeer, men fordi det efter min mening er den bedste øl i finalen. Jeg stemte ikke på Svaneke, men på To Øl, Reperationsbajer. Den kom dog ikke i finalen.

I finale runden har jeg stemt på Fanø som den stærke og Hornbeer som den svage. Fanø fordi det er den bedste danske øl, jeg har smagt i 2011. Hornbeer fordi det er den eneste af dem fem svage, jeg har smagt…!
Af de stærke har jeg smagt dem alle. Det er alle gode øl. Lidt træt af, at Willemoes Jul er med samtlige år. Hvor er det uopfindsomt. Omvendt må man jo erkende, at den er tilgængelig og i 2011 var den faktisk ganske glimrende og barley wine agtig.

Men hold da op et finalefelt. Gode øl alle sammen, men bedste øl 2011? No Way. Savner Mikkeller, Evil Twin, To Øl, Amager, Grassroots osv. Det er som om toppen af den danske ølscene er helt væk i denne afstemning. Det er kun de næstbedste, der er med.

Hvem vinder så?
Står det til mig, så Fanø i den stærke afdeling. Der er jo nok god støtte fra Rateberians, der er medlemmer af DØE.
I virkeligheden er den jo nok for “sjælden”. Så jeg tror, at det bliver Hornbeer. Det er nu også en god øl. Årets bedste? Nahej… Men lad gå. Og Ole har jo købt den i kassevis, så vi får den jo nok snart at smage igen:-)

Ratebeer har lige udgivet deres årlige top 50 liste. En af konklussionerne dér, er at det er en meget mere blandet liste end normalt. Det er ikke næsten udelukkende Imperial Stouts, der fylder den. Der er faktisk også dukket en alkoholsvag øl op.
Se på DØE’s stærke liste. Det er sorte øl bortset fra en Barley Wine.

DØE har jo så forsøgt at imødegå problemet med at det altid er de stærke øl, der vinder ved at lave en “svagdrikkerliste”.
Har det så givet noget? Svært at sige. Der er jo ikke nogen rigtigt svage øl. De fire er guldølsstyrke og kun Svaneke er pilsnerstyrke, men ingen øl under 4% på trods af, at der har været lavet rigtigt gode alkoholsvage øl.

Egentlig bliver det mest interessant at se, hvem der vinder den svage kategori. Hvis det bliver Midtfyn eller Hornbeer synes jeg ikke rigtigt, at der er tilføjet noget. Så er afstemningen bare et udtryk for at de to bryggerier har tilgængelige bryg, altid stiller op på festivaler og at det er sådan nogle hyggelige ejere/bryggere:-)

Uanset, hvem der vinder, så snupper jeg altså stadig nogle flere Mikkeller, Amager, Evil Twin, Bøgedal, To Øl osv.

God kamp, middel-øl!smiley