Torsdag d. 9. februar holdt Henrik og jeg smagning i Clipper.
Temaet var Amerikansk Craft Brewing.
Et par-og-tyve deltagere var mødt frem.

Henrik og jeg (Henrik især) havde jo brugt noget tid på at købe ind og forberede smagningen. Nu var vi spændte på, hvordan det ville gå.

Smagningen er sammensat, så der vises et bredt udvalg af amerikansk craft brewing. Vi lover at der sikkert vil være øl imellem, som man ikke kan lide, men tanken er netop at vise bredden.
For at deltagerne skal tage stilling til øllet og for at se, hvad der (i gennemsnit) tages bedst imod, beder vi om at alle giver karakterer til øllene på en 1-10 skala.
Sådan her endte det med at se ud (startende fra højre):
Vi lagde ud med en Budweiser.
Helt uinteressant øl at smage, men der er jo masser af interessant at fortælle om øllen.
F.eks. er bitterheden sådan cirka halveret over de sidste 30 år. Mængden af malt er reduceret med 25%. Hvorfor?
Bud gives dagens laveste gennemsnitskarakter med 3,2.

Næste øl og så starter festen. Anchor Steam Beer er startskuddet til hele craft beer bevægelsen og på en måde er den amerikanske craft beer bevægelsen startskuddet til den danske ølrevolution. Så uden Anchor – intet mikrobryg. Det passer nok ikke, men alligevel…!
I dag virker den jo ikke så speciel, men i 1965 da Fritz Maytag køber Anchor, så var der ikke andre craft bryggerier i USA og deres flagship Steam Beers betydning kan ikke overvurderes.
Jeg får virkeligt talt øllen op og den ender som den næsthøjest bedømte blandt deltagerne – 7,4.

Der er selvfølgelig også masser af humlet øl imellem. En Amerikansk Pale Ale, en IPA og en IIPA. De scorer alle pænt højt, men der er nogen imellem, der ikke er så vilde med humlen.
Amager Bryghus/Three Floyds, Arctic Sunstone er med som repræsentant for den nye bølge af meget humlede øl, der ikke er super bitre og som repræsentant for collaboration Brewing.
Den er også med fordi det er en fantastisk øl. Så gør det ikke så meget, at den måske ikke her 100% amerikansksmiley
Arctic Sunstone scorer højest af humleøllene med 7,0.

Lost Abbey, 10 Commandments – en Belgian Strong Ale med Brett, scorer lige så lavt som Bud…! Lidt overraskende, men den er måske heller ikke lige så god på dagen, som jeg husker den. Temmelig tør, selv om den er brygget på rosiner og honning. Det er nok tørheden, der driller. Vi skal have haft en saison med i stedet.

Westbrook, Gozu. En Gose med Yuzu frugt. Med for at vise, at bare fordi en øltype (Gose) har været uddød i sit oprindelsesland (Tyskland) i 70 år, så skal det ikke afholde amerikanerne fra at genoplive den og så twiste den til noget andet.
Dejlig frisk øl med en let syrlighed – og så den der mærkelige salt-ting. Det smager forrygende, men ikke mange deltagere er overbevist. Den spreder dog vandene og en eller to er rigtigt glade for den. Karakter 4,5.

Sidste øl er Alesmith, Speedway Stout. Det er altså en værdig finale. Aftenens højest bedømte med karakteren 7,5. -og hvor er den go’!
Anders Bruun, Clipper har efterfølgende lavet nedenstående graf, der viser de enkelte øls gennemsnitskarakter sammen med det samlede gennemsnit. Tak, Anders.

4½ timer med masser af engagement fra deltagerne. Det har altså været en super aften at få lov til at arrangere. Gad vide om de ikke kalder igen. Det er jo andet arrangement i Clipper og der var masser af gode tilbagemeldinger efterfølgendesmiley
Henrik og jeg er klar til en runde mere