Bryg Selv er en mulighed for at snuse til brygning uden at skulle investere i udstyr selv.
Jeg var med arbejdet på Bryg Selv til en afdelingsdag. Formålet var at være sammen under andre former end de daglige og så er det jo oplagt, at det fører endnu et arrangement af sig; nemlig den dag, hvor vi skal smage på alt øllet.
Bryg Selv ligger på Kirstinehøj på Amager og også på Energivej i Odense S.
Prisen afhænger af, hvilken øl man vælger at brygge. Der brygges i hold gerne af tre til fem personer.
Man møder i god tid og får stukket et lille plasticglas i hånden. Så er der mulighed for at smage på ca. 20 forskellige øl. Øl, som det er muligt at brygge. Det er nu ikke alle de øl, man kan brygge, som kan smages. Der er vel 50 forskellige opskrifter at vælge mellem. Det er egentligt lidt uoverskueligt. Mange af opskrifterne virker næsten ens. F.eks. er der pænt over 20 forskellige pale lagers at vælge imellem. De færreste vil nok være i stand til at foretage et rigtigt valg her.
Nå, det er nu meget hyggeligt at smage på de forskellige øl og så bestemme sig for en opskrift. Egentlig kan det nok være hip-som-hap, hvilken opskrift man vælger. Det hele smager meget ens…
…og så er der noget med prisen, som også kan spille ind. Nogle opskrifter er dyrere end andre og de mest interessante efter min smag er naturligvis dyrest. Jeg deler nok smag med en del andre:-)
Prisen svinger fra 795,- kr. til 1595 kr. for 30 liters bryg. Vi valgte 50 liter og så er prisen 200,- kr. højere.
Det femmandsteam jeg var i valgte i fællesskab at brygge en Scottish Ale. Ikke en øl, jeg har de store erfaringer med, men hvad…? Øl smager jo godt, så mon ikke den bliver god?
Man bliver så sendt ud til sin kedel med en opskrift og så er det i gang.
En del af opskriften.
Der skal vejes malt (ekstrakt), sukker, korn, humle og gær af. Opskriften er meget detaljeret og det er helt ligetil at følge den. Mens man brygger henter man selvfølgeligt løbende øl i sit lille glas.
Det er meget hyggeligt og der er masser af tid til at tale om ølbrygning og alt muligt andet.
Til gengæld er der ikke så meget information om, hvad det egentligt er man gør. Måske er vi for mange hold i gang samtidig til at brygmesteren kan fortælle om, hvorfor der både er maltekstrakt og korn i eller hvorfor der tilsættes sukker (dextrose), eller hvad Saf-ale er for noget gær, eller hvad forskellen er på Northern Brewer og Willamette, eller…
Der hentes malt, men hvad er MEQ?
Det er da lidt ærgeligt, at når man har chancen for at lære om brygning, så lærer man ikke så meget alligevel. Det bliver bare til at hælde nogle ingredienser i en gryde uden at vide hvorfor.
Det kan skyldes, at vi er alt for mange til at brygmesteren kan håndtere det. Det kan godt være, at hvis der er færre hold i gang på en gang, at så har han mulighed for at fortælle lidt mere om process og ingredienser.
Men alligevel… Det er jo ikke kun det færdige resultat, der har betydning. Efter min mening har det færdige resultat faktisk meget lille betydning. Det bliver næppe verdensklasseøl, vi har fået fremstillet.
Det koger lystigt og der skal holdes øje med temperaturen og uret.
Urten hældes på en plastiktank under afkøling (meget rart ikke at skulle vente), tilsættes gær og køres så til lagring.
Her gæringstanken. 50 liter Scottish Heavy. Det bliver da sjovt at møde op igen og smage om det er blevet til noget drikkeligt.
Mindst 14 dage senere møder man så op for at flaske øllet. Etiketter er designet hjemmefra og printes på stedet.
Der er lidt bedre tid til at få svar på spørgsmål, da vi tapper. Vi er ikke så mange, det hjælper vist.
Først smager vi på det færdige øl. Er kulsyreniveauet OK? Hvis det er for lavt kan der tilsættes kulsyre. Det er nu helt fint for alle de bryg, vi skal flaske.
Så flasker vi. Der er flere muligheder i flaskestørrelse eller dåse? Man kan også få Bryg Selv til at ordne det og sende det ud, så man bare skal vente på, at det dukker op.
Men hvordan smager det færdige øl så? Tjah? Af hjemmebryg:-) Det smager mest lettere sødligt af maltessensen og så er der noget gærsmag. De fleste bryg smager næsten ens. Det duer nu OK til at dele med nogle gode kollegaer – og det var jo også tanken.
Har man lyst til nogle hyggelige opleveleser, så er det da værd at overveje. Men med en literpris på omkring 30 kr., så kan man også købe noget god øl og hygge sig med det.
Det færdige øl. Det ser da pænt nok ud – og etiketten er flot, ik’?